Bodite obveščeni

Sezona jabolk - recept za slasten jabolčni kruh!

Jesen otvori sezono jabolk! In če jih ne opažamo po travnatih sadovnjakih, jih gotovo uzremo v kateri koli trgovini.

 

Zadnje obdobje bolj malo obiskujem trgovine. Tja se odpravim, ko je res nuja in mi zmanjka kakšne od osnovnih sestavin, ki je ne dobim na lokalni tržnici.

Ko sem v ponedeljek po dolgem času spet imela malce večji nakup sem na moje presenečenje ugotovila, da so marelice, nektarine in breskve že zamenjala jabolka, in kakiji.

Vrste jabolk, ki jih pobiramo v začetku septembra so po večini namenjena takojšnji porabi. Zato se lahko kar hitro znajdemo v zagati kako vsa ta jabolka uporabiti!?

Da bo zagata malce manjša, zato danes s tabo delim recept za odličen jabolčni kruh, ki si ga lahko popestriš s tvojimi najljubšimi dodatki. Sama priprava pa ti bo vzela manj, kot urico časa.

RECEPT ZA SLASTEN JABOLČNI KRUH

Najbolj okusen jabolčni kruh doslej, pa še zdrav je! Recept združuje le veganske sestavine in je brez glutena!

Od sestavin potrebuješ:

  • 1,5 skodelice kokosovega sladkorja
  • 1 jajce (ali nadomestek jajca iz lanenih semen za popolnoma veganski recept*)
  • 1/3 skodelice tekočega kokosovega olja
  • 1 skodelica rastlinskega mleka (riževo, ovseno...)
  • 1 čajna žlička vanilijevega izvlečka
  • 2,5 skodelice ovsene moke brez glutena
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička cimeta
  • 1 večje jabolko (ali 2 manjši)

* Veganski nadomestek 1 jajca predstavlja ena žlica lanenega zdroba in tri žlice vode, ki ju homogeno zmešaš ter pustiš stati približno 5 minut. Nato lahko to sestavino dodaš v svoj recept namesto jajca!

Postopek:

  • Pečico segrej na 180°C in pekač za kruh namaži z oljem in / ali ga obloži s peki papirjem.
  • V večji skledi zmešaj kokosov sladkor, kokosovo olje, jajce ali jajčni nadomestek, rastlinsko mleko in vanilijo. Mešaj, dokler ni masa gladka in enakomerna.
  • Vmešaj ovseno moko, pecilni prašek in cimet, dokler se popolnoma ne povežejo.
  • Predhodno narezana jabolka (kockice ali rezine) dodaj v maso in vse skupaj prelij v pekač. Za bolj sladkosnede gurmane lahko po vrhu potreseš še nekaj kokosovega sladkorja in cimeta ali pa dodaš rezane oreščke.
  • Peci približno 40-50 minut. Najlažje se prepričaš, da je res pečen, če v sredino zapičiš zobotrebec, ki mora biti čist, brez delčkov testa, ko ga izvlečeš spet ven.
  • Pusti, da se kruh nekaj časa hladi, nato ga nareži in uživaj v njegovem okusu in sočnosti!

Jabolčni kruh lahko shranjuješ v nepredušni posodi 5 dni ali ga zamrzneš za približno 2 meseca.

Dober tek! :)

 

 

 

 

 

 

 

Recept povzet po Rachel Mansfield


Izdelava spletne trgovine Degriz
© 2021 Vitalmon. Vse pravice pridržane.