Bodite obveščeni

Od deklice do ženske

V življenju ženske se dogaja veliko sprememb. Nekatere vidimo kot dobrodošle, spet druge manj. Sama verjamem, da so vse spremembe nujno potrebne, za celostno in čutno doživljanje življenja in sebe.

Vesela sem, da sem ženska. Iskreno sem hvaležna za to priložnost življenja, čeprav ni bilo vedno tako... Več desetletij nazaj je veljalo, da »morajo« biti deklice bolj pridne. Že v zgodnjih letih življenja sem začela prezirati to razliko, saj je nisem razumela. Ko mi je mama naložila nekaj dela in svojih upov, sem z glasom, polnim nerazumevanja, spraševala zakaj jaz moram, bratu pa tega ni potrebno storiti?!

»Zato, ker si punca!«

Nikoli nisem razumela. Nikoli si nihče ni vzel časa, da bi mi razložil. V zgodnjem obdobju sem zato pogosto hrepenela po misli, da bi bila raje fant, saj sem verjela, da je fantom pač lažje. S težavo sem spremljala svoj zgodnje najstniški razvoj in krivično se mi je zdelo, da mi rastejo prsi in boki in ne morem več tako spretno »letati« s fanti iz soseske. Tudi prva menstruacija je bila vse bolj, kot dobrodošla. Občutne spremembe so se pričele dogajati v poznem obdobju mojega najstništva, ko sem začela z bolj poglobljenim delom na sebi. Danes na to gledam popolnoma drugače in sprejemam vso svojo ženskost, v celoti in v vsej njeni popolnosti.

Prva menstruacija

Prva menstruacija se pojavi na začetku najstniških let. Izredno priporočljivo je, da je vsaka deklica seznanjena s potekom in pomenom same menstruacije, saj bo manj presenečena in bo ustrezno pripravljena, ko se pojavi. V teh letih sprememb telesa, in z njo povezane občutljivosti, je to lahko izrednega pomena. Ni pravila točno s katerim letom se prične in več dejavnikov lahko vpliva na to, kdaj deklica spolno dozori. Pri veliki večini se prva menstruacija pojavi nekje med 9. in 15. letom. Edini oprijemljiv dejavnik lahko pripišemo genetiki, saj je splošno znano, da lahko deklica pričakuje prvo menstruacijo približno v enakem obdobju, kot jo je tudi njena mama. Enako velja tudi za začetek menopavze.

Menstruacija nastane kot posledica ovulacije jajčeca in delovanja hormonov (estrogen, progesteron). Zaradi teh hormonov se stena maternice odebeli in se pripravi na ugnezdenje oplojenega jajčeca. Če do oploditve jajčeca ne pride, se stena maternice odlušči in pojavi se krvavitev, ki ji rečemo menstruacija ali mesečno perilo (saj se pojavi vsak mesec, na približno 28 dni).

Menstrualni cikel lahko spremlja tudi nekaj nevšečnosti, pa poglejmo katere:

  • Predmenstrualni sindrom (PMS)

    je vrsta simptomov, ki se običajno pojavijo teden ali dva pred začetkom menstruacije. Simptomi lahko vključujejo: glavobol, utrujenost, napihnjenost, razdražljivost, povečan ali zmanjšan apetit. PMS občuti kar 3 od 4 žensk. Po navadi je povezan s hormonskim neravnovesjem.

  • Dismenoreja

    je menstrualna bolečina (ki se občuti, kot krči v spodnjem delu trebuha). Več kot polovica deklic in žensk v obdobju menstruacije čuti nekaj bolečin, po nekaterih ocenah kar 84 odstotkov. Vzrok te bolečine so prostaglandini. Te uvrščamo med tkivne hormone, ki sprožijo krčenje mišic v maternici. Ti hormoni pomagajo telesu odstraniti odvečno sluznico maternice, kar lahko povzroči bolečine in krče, še posebej v prvih dneh menstruacije.

  • Menoragija

    je zelo močna menstrualna krvavitev. Po navadi ženska med menstrualnim ciklom izgubi približno 50 ml krvi. Pri menoragiji pa se ta količina poveča za kar za 2x toliko. Izvira iz hormonskega neravnovesja, ki je značilno predvsem za prve menstruacije in proti koncu reproduktivne dobe. Ker pa je lahko povečana izguba znak tudi drugih, obsežnejših težav je vedno priporočljiv obisk ginekologa, če se količina izločene krvi nenadoma poveča.

  • Endometrioza

    povzroči rast materničnega tkiva zunaj maternice. Med menstruacijo hormoni povzročijo, da je to napačno raščeno tkivo boleče in vneto. To lahko povzroča hude bolečine, krče in močnejše krvavitve med menstrualnim ciklom. Endometrioza se pojavi pri 10% žensk.

Pri lajšanju hormonskega neravnovesja je že dolgo poznana ajurvedska rastlina indijski beluš, ki se imenuje tudi šatavari (shatavari). Ta naj bi uravnavala hormonska neravnovesja in lajšala simptome, ki izvirajo iz tega. Pri alergiji na beluše se šatavarija ne sme uporabljati.

Tudi čaj konopljike lajša menstrualne težave. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priznava uporabo konopljike za lajšanje nepravilnosti v menstrualnem ciklu, za lajšanje predmenstrualnega sindroma in mastalgije (bolečina v dojkah).

Danes pa so na tržišču tudi že kompleksi naravnih sestavin, kot je naš Dysmecalm, ki je naravna rešitev prav pri bolečih menstruacijah. S svojim učinkovitim delovanjem pomaga omiliti menstrualne krče, sprosti mišično napetost in odpraviti bolečine.

V zadnjem obdobju se veliko več piše in priznava, da je obdobje menstruacije obdobje, ko bi morala ženska malce več počivati in si vzeti čas zase in za svoje telo. V današnjem tempu življenja je to izredno velik izziv vsake ženske. Če le gre si svoje aktivnosti načrtujte tako, da so vsaj malce lažje v obdobju menstrualnega cikla. Tako bo ohranjena bolj optimalna energija telesa in uma, tudi po koncu menstrualnega cikla.

Menopavza

Menopavza je obdobje v življenju ženske, ki ni vedno najlažje. Z upadom proizvodnje hormonov niso povezani le fizični simptomi, temveč se spremembe lahko kažejo tudi na psihičnem področju. Vročinski oblivi, nočno potenje, vznemirjenost, razdražljivost... so simptomi, ki spremljajo približno 70% žensk, ki preidejo v to obdobje. Polovica od teh imajo resne težave, ki lahko v veliki meri vplivajo na počutje in kakovost življenja, polovica pa te težave zazna, kot blažje simptome. Približno tretjina vseh žensk pa težav skoraj ne občuti.

Menopavza je tako pomembno obdobje, kot je tudi puberteta. V puberteti se prične proizvodnja ženskih spolnih hormonov estrogena in progesterona, ki sta aktivna vse do menopavze. Ta dva hormona omogočata plodnost in rodnost, ščitita organizem pred boleznimi srca in ožilja, uravnavata delovanje ščitničnih hormonov in skrbita za številne metabolične in reprodukcijske procese, če sta v ravnovesju. Če je raven progesterona zmanjšana, pa se ravnovesje hitro poruši. Občutki, kot so stalen stres, razdraženost, nemir, po navadi nakazujejo prav na to. Po navadi se lahko sklepa, da je progesteron zmanjšan, kadar je ženska imela močne, tudi boleče menstrualne krvavitve. Priporočljivo je, da se hormonska neravnovesja obravnava čim bolj zgodaj, da bodo težave v menopavzi čim manjše.

Pred časom je veljalo mnenje, da bo posameznica imela podobne simptome, kot jih je v enakem obdobju imela njena mati. Danes pa imamo že tako veliko znanja o hormonih in ustrezni prehrani ter naravnih dodatkih, da se lahko simptome menopavze v veliki meri omili in precej izboljša kakovost vsakdana.

Kadar pa vseeno pride do neželenih in težje obvladljivih simptomov menopavze, je priporočljivo najprej opustiti vsa poživila, kot so kava, cigareti, alkohol, saj boste bolje spali in tudi vročinski oblivi se posledično vsaj malo omilijo. V svoj vsakdan vnesite sproščujočo aktivnost, kot je joga ali meditacija, za kateri je znano, da imata vpliv tudi na hormonsko neravnovesje. Privoščite si kakšno sproščujočo masažo, ki vas bo sprostila in dvignila vašo energijo. Morda začnite z vnosom D vitamina in kalcija (tudi magnezija), da podprete vaše kosti v boju proti osteoporozi, ki je eden od neželenih posledic zmanjšanja hormona progesterona. Predvsem pa se veliko gibajte na svežem zraku in hodite, kolikor vam čas dopušča. Zadnje raziskave kažejo, da je v obdobju menopavze in po njej, priporočljivo tudi zmanjšati vnos živalskih beljakovin in jih nadomestiti z rastlinskimi. Priporoča se tudi uporaba omega 3 maščobnih kislin, saj te ščitijo delovanje srca in ožilja.

Pomagate pa si lahko tudi z dodajanjem prehranskih dopolnil, ki so primerna za lajšanje simptomov menopavze. Večina njih vsebuje sojo, ki je v zadnjem obdobju precej nezaželena (GSO).

Syclirena®, naravno prehransko dopolnilo, soje ne vsebuje. Vsebuje pa navadno konopljiko (Vitex angus castus). Obsežne klinične študije (in sama uporaba v ljudskem zdravilstvu) so dokazale učinkovitost te rastline. Konopljika deluje tako, da spodbuja in normalizira hipofizo, ki uravnava ravnovesje estrogena in progesterona v telesu. Pomaga lajšati številne neprijetne simptome v tem prehodnem času, vključno z vročinskimi oblivi, depresijo in tesnobnostjo. Stranskih učinkov, ki so pogost spremljevalec terapij s sintetičnimi hormoni, pri uživanju konopljike ni. Syclirena poleg konopljike vsebuje še izvleček sladke pomaranče, žajbelj, izvleček lana, kudzu, izvleček hmelja in B vitamine. Zaradi njene naravne sestave je priporočljiva za vse ženske, ki se srečujejo z neprijetnimi simptomi menopavze, ki bi jih želele omiliti ali popolnoma odpraviti.

»V preteklosti in v sedanjih domorodnih tradicijah so ženske vedele, da ima maternica največjo moč, ki jo ženska lahko premore - moč ustvarjanja na vseh ravneh. To moč ustvarjanja, ki se uporablja tudi v procesu rojstva, lahko izkoristimo tudi pri rojstvu projektov, karier, osebnega zdravljenja, duhovnosti in odnosov.«

- Iz knjige Modrost maternice, avtorja Prakasha

 

Monika Kozjek


Izdelava spletne trgovine Degriz
© 2021 Vitalmon. Vse pravice pridržane.