Bodite obveščeni

Rezine iz suhega sadja in orehov

Te okusne rezine iz suhega sadja in orehov ne vsebujejo olj in dodanega sladkorja.

Ponujajo oreškasto, ravno prav žvečljivo in rahlo sladko gurmansko doživetje, ki je dosti bolj zdravo kot vse, kar nam ponujajo trgovine.

Same po sebi so popoln prigrizek!

Za rezine potrebujete:

Sestavine

  • ovseno moko - ki jo lahko kupite ali naredite sami, z mletjem ovsa! Po potrebi lahko uporabite tudi polnozrnato ali običajno večnamensko moko.
  • ovsene kosmiče 
  • medjool datlje ali suhe slive
  • rozine
  • suhe marelice
  • orehe
  • kakavove nibse - kakavovi nibsi so majhni koščki zdrobljenih nepraženih kakavovih zrn. Imajo grenak, čokoladni okus in niso sladki. Lahko pa jih zamenjate tudi s koščki čokolade.
  • vodo po potrebi

 

 

 

Če se odločite preizkusiti recept imejte v mislih, da ni super sladek, vendar je res zelo vsestranski - prepričana sem, da bi se različno suho sadje, kot so brusnice, fige, datlji, ribez, češnje ali borovnice, odlično obneslo, če bi želeli spremeniti sestavine.

Tudi nekaj čokoladnih koščkov ali kokosove moke popestri okus teh zdravih in odličnih ploščic.

Kako jih naredimo:

Čeprav se rezine na koncu tudi spečejo v pečici, so vseeno zelo enostavne.

Začnemo z rezanjem suhih sliv ali datljev, rozin in marelic v kuhinjskem sekljalniku, dokler niso vsi dobro sesekljani. Nato v veliki skledi zmešamo moko, ovsene kosmiče, sadno mešanico, orehe (ki smo jih predhodno malo sesekljali, da so koščki manjši), kakavove nibse in vodo - maso gnetemo, dokler ne nastane kot neke vrste testo. Če je potrebno, dodajamo vodo (a ne preveč, da masa ne bo preredka).

Maso porazdelimo v pekač, obložen s peki papirjem. Pred peko jo lahko že narežemo na kvadratke (trik za lažje rezanje po peki). Rezine pečemo 25 minut v predhodno segreti pečici (160°C) in jih (ohlajene) hranimo v nepredušno zaprti posodi v hladilniku (zdržijo do cca 10 dni).

Dober tek!

Bogastvo zdravja v sestavinah:

Seveda so vse sestavine bolj zdrave in učinkovite v surovih različicah. A njihove koristi vseeno niso zanemarljive. Pa poglejmo...

Oves - študije dokazujejo, da lahko oves pomaga znižati holesterol, lajša stanje sladkorne bolezni tipa 2 in pomaga nadzorovati raven sladkorja v krvi. Oves vsebuje dobro razmerje beljakovin in vlaknin ter je odličen dodatek vsakodnevni prehrani.
Datlji -  so odličen vir naravnih sladkorjev! Polni so vlaknin, vitaminov in mineralov, vsebujejo pa tudi veliko antioksidantov.
Rozine - so dober vir vlaknin, železa in kalcija ter neverjeten vir antioksidantov.
Marelice - so odličen vir vitaminov A in C ter še en odličen vir antioksidantov!
Orehi - izgledajo kot mali možgani, kar je vedno znova opomnik na to, kako blagodejni so za naše možgane! Orehi vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin in vsebujejo veliko antioksidantov.
Kakavovi nibsi - so odličen način, da dobite kanček čokoladnega okusa brez dodanega sladkorja. Polni so beljakovin, vlaknin, zdravih maščob, vitaminov, mineralov in seveda antioksidantov!

 

 

Povzeto po receptu Brittany Mullins


Izdelava spletne trgovine Degriz
© 2021 Vitalmon. Vse pravice pridržane.