Uravnotežen in polnovreden obrok je vreden več, kot zlato!
Zato danes z vami delim moj recept za OVSENO POGAČO. Le to si lahko naredite tudi dan prej, saj zdrži vsaj dan ali dva v hladilniku, je lahko prebavljiva, brez neprijetnih vonjav (primerna tudi za pisarniške obede) in ponuja obilo variacij ne glede na vam ljubi okus:
POTREBUJETE:
- 1 jabolko
- pol žličke maščobe (kokosova, ghee)
- cimet ali kardamom – po izbiri
- mleko ali rastlinski napitek
- sladilo po želji (trsni sladkor, javorjev sirup, melasa, yakon…)
- ovseni kosmiči (lahko tudi pirini)
- posip po želji (mandlji, lešniki, kokosova moka)
POSTOPEK:
- Predhodno segrejte pečico na 180 – 190 °C,
- na ponvi segrejte maščobo, jabolko sesekljajte na koščke, lahko ga tudi naribate,
- jabolko dodajte maščobi in ga malce popražite,
- dodajte cimet ali kardamom in sladkajte, če je to potrebno,
- zalijte s približno 1,5 dcl mleka ali rastlinskega napitka in segrejte do vrenja,
- tik predno zavre dodajte cca. 4 žlice ovsenih kosmičev in vse skupaj dobro premešajte,
- ko se kosmiči le malo razpustijo, ugasnite ogenj,
- pekač obložite s peki papirjem in nanj pretresite celotno maso,
- poravnajte debelino, da bo enotna in na koncu potresite svojo ovseno pogačo s tistimi dobrotami, ki so vam najbolj pri srcu,
- pecite približno 15 minut, da vsa odvečna tekočina tekočina izpari,
- ohladite ovseno pogačo in jo narežite na kocke ali trikotnike.
ZDRAV IN DOBER TEK! :)
Recept: Monika Kozjek