Bodite obveščeni

Najbolj učinkovite naravne rešitve proti komarjem!

Ne glede na to, ali gre za odganjanje komarjev ali za pomiritev srbečice, ob piku teh letos še posebej nadležnih žuželk, obstajajo naravne, ekološke IN učinkovite rešitve?

Odkrijte nekaj nasvetov, in raziščite obsežen seznam rastlin, ki preverjeno pomagajo v boju proti pikom komarjev. ?

Naravni odganjalci komarjev:

Limonska trava (citronella Java (Cymbopogon winterianus): v obliki sveče, pršila ali eteričnega olja. Limonska trava je uspešna pri obrambi pred komarji, ker deluje tako, da zakrije vonj človeka, ki ga komarji potem ne zaznajo. Limonsko travo si lahko tudi posadite v okolico doma, vendar bo bolj učinkovita, če si jo v obliki pršila nanesete na oblačila.

Tudi Sivka je poznana po odganjanju komarjev (sivka namreč vsebuje aromatična olja, ki jih žuželke sovražijo). Sivko nasadite okrog svojega doma ali pa se namažite z losjonom, v katerega ste kanili nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Eterično olje sivke je tudi zelo koristno in učinkovito pri lajšanju pikov in blaženju srbenja.

Bazilika: Lonec bazilike postavite na rob oken in na mizo balkona ali vrta. Poleg tega, da je odličen repelent tako za komarje kot tudi za muhe, je tudi slastna popestritev poletnih jedi. ?

Melisa ima zelo svež vonj, ki spominja na limono. Navadna melisa je tako odlična naravna zaščita proti žuželkam, saj vsebuje spojino, imenovano citronelal, ki pa žuželkam zelo smrdi. Lahko jo gojite v cvetličnih lončkih ali pa jo uporabite v obliki eteričnega olja.

Timijan je tudi precej učinkovit repelent proti mnogim žuželkam, predvsem komarjem. Sama rastlina sicer nima močnega delovanja, so pa izredno učinkovita njena eterična olja.

Limona. Vzemite limono ali limeto, jo prerežite na polovico in v vsak del zabodite približno petnajst nageljnovih žbic za še večjo učinkovitost. Komarji ne bodo ravno navdušeni nad vonjavami.

Paradižnik. Postavite češnjeve paradižnike, posajene v lončkih, na svoj balkon ali v bližino oken. Paradižnik je vsem poznan po svojem okusu, manj znano pa je, da s svojim vonjem odganja muhe in drug mrčes. Tako lahko tudi tisti, ki nimate vrta, uživate v sočnih rdečih plodovih, hkrati pa se ubranite nadležnih žuželk.

Krizanteme: odganjajo hrošče, mravlje, srebrne ribice, klope, uši in bolhe, stenice in številne druge škodljivce. Krizanteme vsebujejo snov, imenovano piretrum – insekticid, ki se uporablja v večini odstranjevalcev mrčesa, pa tudi šamponih za hišne ljubljenčke.

Z vami delimo še recept za domači naravni repelent, ki si ga lahko namešate v stekleničko z razpršilom in ga imate vedno pri sebi.

Potrebujete:

  • 1 dl destilirane vode,
  • 0,6 dl vodke,
  • 60 kapljic eteričnega olja citronele,
  • 50 kapljic eteričnega olja mete,
  • 30 kapljic eteričnega olja čajevca,
  • 5 kapljic eteričnega olja sivke.

Priprava: 

Vse sestavine med seboj dobro premešajte in mešanico prelijte v temnejšo stekleničko, s pršilom. Pred vsako uporabo stekleničko pretresite, da se olja dobro premešajo. Domačega repelenta ne uporabljajte v okolici sluznic (usta, oči), saj ima lahko dražeč učinek (eterika). Ker ta repelent za bazo ne vsebuje olja, temveč vodko, ga lahko brez skrbi popršite tudi po oblačilih, saj ni nevarnosti za madeže.

In ne pozabite: Ko se stemni, ugasnite vse luči v stanovanju, da ne bi nevede postali gostitelji komarje žurke! ?

Če pa so vas komarji že "pojedli" in se borite z celjenjem srbečih ugrizov, je učinkovita naravna pomoč naš ekološki izvleček pečk grenivke, ki se imenuje Bio EPP. ?

Bio EPP je nepogrešljiv pripomoček domače lekarne skozi celo leto, še posebej učinkovit pa je v dopustniškem obdobju. Poglejte si zakaj:


Izdelava spletne trgovine Degriz
© 2021 Vitalmon. Vse pravice pridržane.