Ta šumeča, brezalkoholna osvežilna pijača nudi popolno ravnovesje cvetnih, ostrih in sladkih okusov. Če pa jo želite spremeniti v večerni koktejl, ji dodajte šilce gina* ali vodke*.
Posušeno sivko je lažje dobiti, če pa imate dostop do sveže, uporabite raje to - in vsako pijačo okrasite tudi s svežo vejico za prijeten, dišeč pridih. Sirup in mešanico kumare & limete lahko pripravite dan prej. Na dan postrežbe pa dodajte še radensko.
*“Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!“
Za naš poletni špricer potrebujemo:
125 ml vode
75 g granuliranega sladkorja
50 g listov sveže mete
1 žlica posušene sivke (za uživanje), bolje sveža
800 g sesekljanih olupljenih kumar (cca 4 kumare)
150 ml svežega limetinega soka (cca 4 limete)
1,5 litra radenske (oziroma mineralne vode z mehurčki)
Postopek izdelave:
Vodo in sladkor dodajte v ponev in mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Odstranite z ognja. Karamelu dodajte liste mete in cvetke sivke in pustite stati približno 12 minut. Skozi drobno cedilo iz žične mreže sirup precedite in popolnoma ohladite.
Kumare in limetin sok homogeno zmešajte v mešalniku do gladkega (brez grudic).
V večji vrč vmešajte sirup iz mete in sivke, mešanico kumar in limet ter radensko. Postrezite z ledom in po želji okrasite z metinimi in sivkinimi vejicami ter limetinim krhljem.
Preostane vam le še uživanje v svežini okusa. V prijetni družbi je seveda vse lepše.
Čin čin