Bodite obveščeni

Lahkotneje v poletje - nasveti za hlajenje v dnevih visokih temperatur!

Nas je kar presenetilo letošnje poletje. Komaj se je pričelo, pa nam že kaže svojo moč z visokimi temperaturami, kot bi se nam hotelo dokazati, da je še tu in da slučajno nismo pozabili nanj. :)

 

Sama imam zaradi nizkega krvnega tlaka to leto precejšnje izzive. Ampak sem v zadnjih dneh ugotovila, da si lahko veliko pomagam tudi sama, pa čeprav brez klime (ki tako ali tako ni prav blagodejna na naše zdravje). Z vami delim nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri ohlajanju telesa čez celoten dan. Z njimi boste krepili tudi svoj imunski sistem in si omogočili boljše počutje.

 

1. Pitje tekočin

Izrednega pomena je zadostna hidracija telesa. Njena pomembnost se izkaže prav v dneh visokih temperatur, saj se znaki dehidracije pokažejo hitreje in močneje (vrtoglavica, nizek nivo energije, slabo počutje...).

Priporočljiv je izbor tekočin, ki ne vsebuje dodanih sladkorjev in drugih aditivov. Če pa ste veliko aktivni, je dobro vnašati tudi elektrolite, ki poskrbijo za uravnavanje količine tekočine v telesu, kislost krvi, delovanje mišic...

Nekaj elektrolitov si na najlažji način dodamo kar z nerafinirano soljo, ki jo dodamo v vodo. Sama si na pol litra dodam približno dva ščepca soli.

Veliko elektrolitov vsebuje tudi koksova voda, ki je osvežilni napitek prav v poletnih dneh in vas oskrbi tudi z nekaj hranili.

Svojo vodo si lahko popestrite tudi z rezinami limone (naj bodo bio, zaradi pesticidov v lupini), kumar, zelišč (meta, melisa...) ali jagodičevja.

Če imate več časa in si v naprej pripravljate svoje napitke, vam priporočam, da si v večjem loncu pripravite prekuhano vodo (še bolje je izvirska) in ji dodate na krhlje narezana jabolka, ter cimet. Na 3 litre vode, vam priporočam 6 bio jabolk in 3 paličice cimeta. Mešanico pustite stati čez noč in jo pijete naslednji dan. Kombinacija jabolk in cimeta izboljša metabolizem, pomaga pri hujšanju, mimogrede pa odvaja vodo iz telesa in zato deluje očiščevalno.

2. Izbira živil, ki hladijo telo

V prehrani si je dobro izbirati živila, ki imajo hladilen učinek na naše telo. Z nepravilno izbiro hrane povečujemo znojenje organizma in že s tem povečano izgubo telesnih tekočin, mineralov in nekaterih vitaminov. Prebava težke hrane zahteva večjo presnovno aktivnost, kar posredno zviša telesno temperaturo.

Živila, ki hladijo:

Zelenjava: kumare, bučke, špargli, paprika, paradižnik, cvetača, listnata solata...

Sadje: jabolka, marelice, fige, češnje, grozdje, lubenice, melone...

Maščobe: kokosovo olje

Stročnice: leča, basmati riž

Izogibajte se močno začinjenim in mastnim jedem, ki so težje prebavljiva.

3. Ustrezno zračenje prostorov in vozila

Zračenje bivalnih in delovnih prostorov je ključno za dobro počutje, tudi v višjih temperaturah! Najbolje je prostore prezračiti pozno zvečer in zgodaj zjutraj, ko so temperature znosnejše in ozračje še nudi nekaj svežine. Sama zračim vsaj pol ure in se potrudim narediti malce prepiha, da se zrak čimbolj zamenja (pri čiščenju zraka mi pomaga tudi moj ionizator).

Zvečer le ne pozabite pogasniti luči, da ne boste žrtev krilatih krvosesov. :)

Prav tako je pomembno, da dodobra prezračite svoje vozilo (tudi če uporabljate klimo), saj poskrbite za ustreznejše in bolj čisto ozračje. Glede na zadnja dogajanja na naših cestah vam priporočam, da imate vedno nekaj rezervne vode v avtu, saj nikoli ne veste kje lahko obtičite (in kdo jo bo bolj potreboval vi ali avto)!?

4. Vsakodnevna rekreacija

Ker sem učinkovito preizkusila tehniko mirovanja in tehniko vsakodnevne aktivnosti, vam lahko na lastni izkušnji povem, da se ob redni vsakodnevni rekreaciji telo bolje termično prilagodi. :) Seveda pretočno telo lažje regulira vse svoje procese, kot v mirovanju. Zato se le pogumno podajte na jutranjo ali večerno rekreacijo, a ne pozabite na tekočine in zaščito pred soncem.

5.  Zadrževanje v senci

Če je le mogoče, si vedno izbirajte senčna mesta za posedanje, delo ali druženje. Direktno izpostavljanje soncu ima lahko več neprijetnih učinkov, za to si, če ne gre drugače priskrbite vsaj slamnik ali lahkotno pokrivalo, ki bo zaščitilo vašo glavo pred neposrednim segrevanjem.

6. Izbira oblačil in obutve

Naše telo bi najlažje reguliralo svojo temperaturo, če bi hodili bosi. Ker to ne gre, si izbirajte obutev iz lahkih in zračnih materialov, ki naj bo vsaj deloma odprta (če vam poslovni bonton tega ne brani). Oblačila naj bodo lahkotna, iz čim bolj naravnih in zračnih materialov (lan, bambus, bombaž...), da telesu pomagate pri ohlajanju.

 

 

Vedno pa poslušajte svoje telo. Če vas prosi za počitek, si ga vzemite. Verjemite, nič ni toliko vredno, kot vi sami. ❤

 

Monika


Izdelava spletne trgovine Degriz
© 2021 Vitalmon. Vse pravice pridržane.