Bodite obveščeni

O razstrupljanju...

Nudite svojemu telesu vse, za kar vas tako vztrajno prosi?

Prijazen spomladanski pozdrav,

prihajamo v obdobje, ko bodo sončni žarki spet vsako jutro kukali izza rulet in nas bo ptičje petje ponovno pričelo prebujati iz sladkih sanj... Prihajamo v obdobje prebujanja narave.

Lep čas je to, predvsem primeren za večja, generalna čiščenja stanovanj in hiš, ponovno urejanje vrtov in okolice, načrtovanje daljših dopustov... Koliko časa pa v tem pomenu posvetimo našim telesom?

Ne želim vam trkati na vest z že tako »zlajnanami« vsakoletnimi zaobljubami, saj o njih berete in poslušate verjetno že od novega leta dalje. Pa tudi niso na mestu, če izhajajo le iz zavedanja, da si jih moramo postaviti, v tem pa ne vidimo pravega smisla. Izzivam vas, da se vsak od vas ozre vase in si iskreno odgovori ali je skrbi za svoje zdravje posvetil vsaj pol toliko časa, kot ga posvetimo zgoraj naštetim domačim opravilom?

Če je vaš odgovor JA, potem vam iskreno čestitam. Podarili ste si najvrednejše darilo, darilo zdravja in dobrega počutja, darilo svetlejše in brez-skrbnejše prihodnosti. Le tako naprej! :)

V kolikor ste si na zgornje vprašanje odgovorili z NE, oziroma navkljub kontinuiranem trudu za boljše počutje, še vedno ne dosežete stanja energije in počutja, po katerem že dolgo hrepenite pa vam svetujem, da glede tega nekaj ukrenete.

Pozivam vas, da se ponovno spoznate s svojim telesom, kot s prijateljem, ki ga nismo srečali že vrsto let...

Vsi vemo, da abstinenca nečesa izostri čutila, pa naj gre za odsotnost ljubljene osebe, ki jo po določenem obdobju toliko bolj pogrešamo ali za prenehanje kajenja, ki našim brbončicam podari čisto nove izboljšane note okusa... Vsaka taka abstinenca naredi prostor za nove občutke, nova zavedanja, nove sklepe. Ravno tako je z našimi telesi....

...po vseh prazničnih in manj prazničnih jedeh smo nakopičeni z vsemi dobrotami sodobnega življenja, ki pa ni nujno, da so tako dobre po vplivu na naše počutje in zdravje, kot so po samem okusu. Predelana hrana, gensko spremenjena živila, klorirana voda, bel sladkor, smog... vplivajo na oksidativni stres in zakisanost naših teles, ta pa skoraj vedno vodi v najrazličnejše bolezni, vključno z rakom. Da bi te težave učinkovito zaobšli ali jih omilili, si moramo posvetiti le par minut na dan in se uspešno prečistiti in tudi razstrupiti. Čiščenje lahko izvajamo na več načinov, vedno pa ga moramo izvajati načrtovano in dosledno saj v nasprotnem primeru ne bomo dosegli želenih rezultatov, prav tako, kot načrtujemo snidenje z dragim prijateljem, če se navežem na mojo primerjavo, ko se pripravljamo na ta vesel dogodek in že razmišljamo kje se bo vršil, kaj bomo oblekli....

 

  1. Načrt

Glede na poplavo predlogov za čiščenje telesa, ki vam jih bomo v prihodnjih javljanjih bolj podrobno opisali, bi se tokrat rada posvetila pravilni izbiri čiščenja telesa, ki bo ustrezala vsakemu izmed vas. Skrbno pretehtajte vse možnosti in se o tem, če je to potrebno tudi posvetujte s svojim zdravnikom, predvsem če že imate kakršne koli obstoječe zdravstvene težave.

Ko si boste izbrali način čiščenja (glina, alge, olja, post s sokovi, zeolit, detoksikacijski programi...) si ustrezno odmerite tudi čas trajanja, ki je za določeno čiščenje predvideno ter si ga še pred začetkom umestite v svoj urnik. V kolikor za to ne boste poskrbeli, se bo vedno našel izgovor zakaj tisti dan nismo uspeli narediti vsega, kot bi morali tako pa bo to postal vaš mali ritual, preko katerega se bo začela razvijati skrb zase in kasneje dobro počutje ob zavedanju, da se ponovno cenimo. Po navadi se zgodi, da bolj, ko je naš urnik natrpan z opravili, večjo storilnost dosežemo. Verjamem, da boste s tem vnesli nekaj te organizacije tudi na druga področja vašega življenja.

Skrbno preberite vse, kar določeno čiščenje zahteva in predvideva in se ustrezno pripravite na te morebitno težje dni. Naredite si plan prioritetnih živil, ki naj bodo predvsem bogata z antioksidanti, omega 3 maščobnimi kislinami in vitaminom C. V kolikor boste tu potrebovali kakršno koli pomoč, sem vam vedno na voljo.

Sklenite, da se boste vsaj za obdobje čiščenja odpovedali belemu sladkorju, beli moki in soli, predvsem pa zmanjšali vnos strupov, kot so tobačni dim, alkohol, hitra hrana in druge.

Predhodno se založite z zdravimi živili in izpraznite omare vseh pregreh, da vas kasneje ne bi motile.

Iskreno predelajte svoje dileme in omahovanja glede vaše vzdržljivosti pri vsem tem in jih poskušajte že v naprej odpraviti. Verjemite vase! Če ste uspeli priti do tu, verjemite, da ste dovolj močni in vam tak postopek ne bo delal večjih težav, kvečjemu vam bo obogatil življenje. Napišite si kratek povzetek o tem kako se trenutno počutite in kaj bi želeli, da se spremeni. Ni nujno, da je le na področju zdravja in počutja.

 

  1. Izvedba

Ko smo si izbrali čiščenje, za katerega verjamemo, da je za nas najbolj primerno in tudi učinkovito, izberimo tudi prvi dan začetka. Priporočam vam, da ga ustrezno vpišete v koledarček, saj se nemalokrat zgodi, da v poplavi zadolžitev pozabimo kdaj točno smo začeli. V naprej si označimo tudi morebitne pavze in podobno. Ne delajmo si predstave, da se spopadamo z nečem, večjim od nas. Pomirimo se, da delamo pomemben “servis” za pravilno delovanje naših vseživljenjskih prevoznih sredstev - naših teles.

Poskrbimo, da imamo “čistilnega sredstva” dovolj oziroma si dokupimo ustrezno količino za nemoten potek. Držimo se predpisanih pravil in ne eksperimentiramo.

Ves čas čiščenja skrbimo, da presežemo dnevni volumen popitih tekočin, ki je ponavadi nekje 2 litra za odraslo osebo, ki nima zdravstvenih omejitev.

Izbirajmo si zdrave tekočine: prekuhana voda z krhlji jabolk in cimetom (bogata z vitamini in stimulans na presnovo maščob), kokosova voda (ki poskrbi za odlično elektrolitsko ravnovesje), limonada brez sladkorja (pospeši presnovo in prebavo ter nas preskrbi s C vitaminom, koprivni in drugi čaji...

 

Izbirajmo si zdravo, čistilno in hranilno hrano iz ekološke predelave ali iz lokalnih kmetij, če je le to mogoče: kislo zelje, regrat, šparglji, jabolka, agrumi...

Poskrbite za vnos čim več presnih živil in resnično izključite vso pred pripravljeno hrano.

Jejte petkrat na dan. Obrok je lahko tudi en sadež, en kefir ali pest oreščkov. Če bi kdo kadar koli potreboval pomoč pri postavitvi režima ustreznega prehranjevanja se lahko vedno obrne name.

Čiščenje od prvega dne izvajamo po načrtu. Vsak večer si vzemimo vsaj 10 minut in se pripravimo na prihodnji dan. Načrtujmo si vse obroke, ne glede na to kje se bomo takrat nahajali in poskrbimo, da imamo ustrezno količino hrane in tekočin vedno na voljo.

Med samo izvedbo in potekom razstrupljanja lahko pride do rahlih težav z vrtoglavico, izpuščaji, glavoboli, padcem energije...temu ustrezno ukrepajte in med samim čiščenjem ne pretiravajte z ekstremnimi oblikami fizične aktivnosti. Poskrbite predvsem za ustrezen počitek in zadostno spanje čez noč, ki naj traja vsaj 6,5 ur, če več pač ne gre. Priporoča se, da v sanje potonete okrog 22. ure, saj tako poskrbite za učinkovito izločanje rastnega hormona, ki je kasneje lahko moteno.

Osebno močno podpiram tudi gibanje na svežem zraku, pa tudi če je to le 20 minutni sprehod, ki poskrbi da se preskrbimo s kisikom, pregibamo sklepe in pospešimo krvno cirkulacijo.

Veš čas čiščenja priporočam, da vodite osebni dnevnik in vsa opažanja, počutje in občutke vestno vpisujte. V kolikor ste dosledni si lahko za boljšo motivacijo obljubite tudi razne oblike nagrajevanja, kot so na primer masaža, savna in solna kopel, ki vam bodo pri razstrupljanju in dobremu počutju le še doprinesle.

 

  1. Zaključek

Ko ste ustrezno končali celoten potek čiščenja ali razstrupljanja telesa in se bliža datum konca se ozrite nazaj na točko, iz katere ste pričeli. Vzemite povzetek iz začetka in evalvirajte katere so tiste spremembe, katerih se najbolj veselite in kaj bi prihodnjič storili drugače. Če ste uspeli sedaj zdržati mesec, dva ali tri v režimu, ki ste si ga zastavili, zakaj ne bi vztrajali do izteka leta. Seveda si boste lahko privoščili malo manj discipline, če boste tako želeli in več športa in večerje s prijatelji, tudi če ne bodo čisto “light”.

Vzpostavite okvirne sklepe, ki se jih boste držali in predvsem se držite zlatega pravila “Zmernost pri vsem” in uživajte življenje z nasmehom na obrazu!

V pričakovanju sonca in razigrane pomladi, novih priložnosti ter vaših osebnih izkušenj vam želim vse dobro,

 

Monika iz Vitalmona


Izdelava spletne trgovine Degriz
© 2021 Vitalmon. Vse pravice pridržane.