Bodite obveščeni

Aminokisline in njihove dobrobiti

V zadnjih letih je vedno več dopolnil sestavljenih tudi iz aminokislin. So aminokisline res nujne za delovanje naših teles? Pri katerih procesih sodelujejo?

V tem prispevku bomo besedo namenili prav vplivu aminokislin na naše telo.

Kaj sploh so aminokisline?

Aminokisline so organske molekule, ki so gradniki proteinov. Vsaka aminokislina vsebuje aminsko skupino (NH2) in karboksilno skupino (COOH), ki sta povezani z ogljikovim atomom. Poleg tega vsaka aminokislina vsebuje tudi stransko verigo (R-skupino), ki lahko vsebuje različne funkcionalne skupine. Obstaja 20 različnih aminokislin, ki se po strukturi in lastnostih med seboj razlikujejo, kar vpliva na funkcijo in lastnosti proteina, ki ga tvorijo. Aminokisline so ključne sestavine v prehrani ljudi in drugih živih organizmov, saj so pomembne za izgradnjo in vzdrževanje tkiv, encimsko delovanje, prenos in shranjevanje energije ter signalizacijo v telesu.

Je dodajanje aminokislin priporočljivo?

Aminokisline so gradniki beljakovin, ki igrajo pomembno vlogo pri rasti in obnovi tkiv v telesu. Običajno jih dobimo s hrano, ki jo uživamo, saj telo samo ne more proizvesti vseh aminokislin, ki jih potrebuje za svoje nemoteno delovanje.

Ljudem, ki imajo pomanjkanje določenih aminokislin ali težave pri absorpciji beljakovin, dodajanje le teh še kako koristi. Prav tako se dodajanje priporoča športnikom in fitneserjem, ki si prizadevajo povečati mišično maso in izboljšati športne zmogljivosti. Na splošno se ljudje odločajo za dodatke z aminokislinami tudi za podporo imunskega sistema, učinkovitejše okrevanje, izboljšanje spomina, lajšanje depresije, preprečevanje glavobolov in pomoč pri nespečnosti.

Vloge aminokislin v našem telesu?

  1. Gradniki beljakovin: Aminokisline so gradniki beljakovin, ki tvorijo večino tkiv v telesu, vključno z mišicami, kostmi, kožo in lasmi.
  2. Hormoni in encimi: Nekatere aminokisline se uporabljajo za proizvodnjo hormonov in encimov, ki igrajo ključno vlogo pri regulaciji metabolizma in drugih telesnih funkcij.
  3. Transport hranil: Nekatere aminokisline se uporabljajo kot prenašalci hranil, ki pomagajo pri prenosu drugih hranil, kot so vitamini in minerali, po telesu.
  4. Imunski sistem: Aminokisline so pomembne za delovanje imunskega sistema, saj so potrebne za proizvodnjo protiteles, ki pomagajo pri boju proti okužbam.
  5. Energija: Če telo ne dobi dovolj ogljikovih hidratov in maščob za energijo, lahko uporabi aminokisline kot vir goriva.
  6. Zdravje možganov: Nekatere aminokisline so pomembne za zdravje možganov in lahko vplivajo na razpoloženje, kognitivne funkcije in spomin.

Komu se dodajanje aminokislin priporoča?

  1. Športnikom in aktivnim ljudem: Aminokisline lahko pomagajo pri izgradnji mišic, obnovi mišičnega tkiva po vadbi in izboljšanju športne zmogljivosti. Nekateri športniki zaužijejo aminokisline pred in po vadbi za hitrejšo obnovo mišic in zmanjšanje mišične utrujenosti.
  2. Ljudem s pomanjkanjem aminokislin: Ljudje, ki imajo prehransko pomanjkanje določenih aminokislin, lahko od dodatkov aminokislin koristijo. To velja predvsem za vegetarijance in vegane, ki se izogibajo živalskim beljakovinam in lahko zato trpijo za pomanjkanjem določenih aminokislin.
  3. Ljudem s prebavnimi težavami: Nekateri ljudje imajo težave pri absorpciji beljakovin in lahko zato koristijo od dodatnega vnosa aminokislin, ki so lahko bolj prebavljive in absorbirajo.
  4. Ljudem, ki okrevajo: Aminokisline lahko pomagajo pri obnovi tkiv in zmanjšanju časa okrevanja po poškodbah.
  5. Ljudem z nevrološkimi boleznimi: Nekatere aminokisline, kot je L-arginin, lahko izboljšajo kognitivne funkcije in zmanjšajo simptome nevroloških bolezni, kot so demenca in Alzheimerjeva bolezen.

Katere aminokisline izbrati in v kakšnih količinskih vrednostih?

Priporočene vrednosti aminokislin so pomembne za zagotavljanje zadostnega vnosa beljakovin in optimalno zdravje. Vendar pa so lahko potrebe po aminokislinah različne glede na posameznika in njegove trenutne potrebe (starost, spol, telesno dejavnost in druge dejavnike).

Vendar pa je pomembno poudariti, da presežek aminokislin v telesu lahko povzroči neželene učinke, kot so prebavne težave, nezdravo delovanje jeter in ledvic ter neravnovesje elektrolitov. Poleg tega lahko nekatere vrste dodatkov aminokislin vsebujejo snovi, ki niso primerne za uživanje v velikih količinah.

Naša dopolnila z aminokislinami:

V Vitalmonu imamo na voljo več dopolnil, ki vsebujejo eno ali dve aminokislini, z namenom učinkovitejšega delovanja samega dopolnila. Dve dopolnili pa izstopata prav po vsebnosti aminokislin in sta ciljno usmerjena k izboljšanju moči in procesu okrevanja, ter zmanjšanju utrujenosti, to sta:

ASTHEPLEX:

Prehransko dopolnilo pri telesni izčrpanosti*.

*Železo prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Železo prispeva k sproščanju energije pri presnovi.

 

 

 

 

 

 

 

Astheplex je kombinacija 20 aminokislin in heme oblike železa (visoka razpoložljivost ➜ celična oksigenacija).

  • ZMANJŠA IZČRPANOST
  • IZBOLJŠA OKREVANJE, REKONVALESCENCO
  • POVEČA CELIČNO OKSIGENACIJO IN ENERGIJO

Aminokisline v kapsuli.


ASTHE 1000:

Pri telesni in mentalni izčrpanosti*

*Cimet prispeva k boljši energiji in manjši izčrpanosti

ASTHE 1000 je kombinacija aminokislin, vitaminov, mineralov in rastlinskih izvlečkov.

  • IZBOLJŠA VREDNOSTI HEMOGLOBINA
  • POVEČA PROIZVODNJO ATP
  • IZBOLJŠA PROCES OKREVANJA
  • URAVNAVA VREDNOSTI SLADKORJA

Aminokisline v vrečki, katerih vsebina se vmeša v napitek.

 

Nisi prepričan/a katere dodatke izbrati za svoje potrebe?

Vedno nas lahko pokličeš na 031 890 500 in pomagali ti bomo pri pravi in najbolj optimalni izbiri za tvoje potrebe in zmožnosti.


Izdelava spletne trgovine Degriz
© 2021 Vitalmon. Vse pravice pridržane.