Bodite obveščeni

Varnost prehranskih dopolnil

V zadnjem času se veliko piše o varnosti prehranskih dopolnil. Zato sem se odločila, da tudi sama izrazim svoje mnenje.

Res je, da je današnji trg preplavljen z raznolikimi prehranskimi dopolnili, ki obljubljajo vse vrste izboljšanj in pogosto zvenijo že kar malo čudežna. Potrebno pa se je zavedati, da kakovost same proizvodnje in nadzora dela veliko razliko, tako v kakovosti delovanja in učinkovanja nekega dopolnila, kot v varnosti za samega uporabnika le tega. Dandanes se veliko sintetičnih dopolnil trži, kot naravne. Če so deklarirani transparentno je potem na strani potrošnika, da ugotovi ali je dopolnilo zanj res ustrezno ali ne, ter ali zadošča kakovosti, ki jo zahteva zase.

Podobno je tudi pri hrani. V želji, da pojemo nekaj zdravega, si kupimo nek izdelek. Ko kasneje pregledamo deklaracijo ugotovimo, da je izdelek bil vse drugo, kot zdrav. Večja težava nastane, ko proizvajalec zavaja potrošnika in spretno preuredi deklaracijo na način, da izgleda manj škodljiva, kot v resnici je.

Ni vse za vsakogar

Za ustrezno izbiro prehranskega dopolnila je potrebno vsaj malce poznati delovanje telesa, njegovih metabolizmov in morebitnih predhodnih obolenj ali preobčutljivosti na določeno sestavino. Ni nujno, da neko dopolnilo, ki je za nekoga odrešilno, enako učinkovito deluje tudi na drugega uporabnika. Veliko je tudi odvisno od same rezistence organizma (odziva) in od življenjskega stila. Nek posameznik, ki je vse svoje življenje preživel ob farmakoloških zdravilih, bo verjetno manj zaznal učinek rastlinskega dopolnila, kot nekdo, ki v svojem življenju redkokdaj posegel po zdravilih.

Priporočljivo pa je tudi samoopazovanje. V kolikor ugotovimo, da nam neko dopolnilo povzroča nelagodje ali slabost, z jemanjem le tega prekinimo. Sam učinek morda ni tako rapiden, kot pri farmakoloških zdravilih (saj imajo te popolnoma drug mehanizem delovanja). Zato je pogosto potrebno dalj časa trajajoče jemanje, da dosežemo želen učinek.

Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) navaja:

"Zdravila rastlinskega izvora

Vsa zdravila, tudi zdravila rastlinskega izvora, morajo imeti kakovost, varnost in učinkovitost dokazano s farmacevtsko-kemičnimi, farmakološko-toksikološkimi in kliničnimi študijami, opravljenimi v skladu z znanstveno tehnološkim razvojem.
 
Kakovost zdravil rastlinskega izvora

Za varnost in učinkovitost zdravil rastlinskega izvora je ključnega pomena njihova kakovost, ki mora biti zagotovljena od vhodnih snovi do končnega izdelka.  

Zaradi večkomponentne sestave svežih in posušenih rastlin/rastlinskih delov in zaradi omejenih možnosti določevanja učinkovin s kemičnimi ali biološkimi analizami, je ponovljiva kakovost vhodne snovi rastlinskega izvora ugotovljiva le z ustreznim sistemom zagotavljanja kakovosti vseh stopenj pred izdelavo zdravilne učinkovine. Z ustrezno izbiro semenskega materiala, izbiro najustreznejšega mesta gojenja oziroma ustreznim geografskim izvorom, izbiro časa setve, žetve oziroma spravila, nadzorovano (ne)uporabo kemičnih zaščitnih sredstev (pesticidi, herbicidi) ter nadzorovanimi pogoji sušenja in skladiščenja lahko zmanjšamo variabilnost vsebnosti posameznih zdravilnih sestavin.

Izpopolnjeni klasični tehnološki postopki (npr. remaceracija, reperkolacija) in tudi novejši postopki (npr. ekstrakcija s superkritičnimi fluidi) omogočajo izdelavo pripravkov z visoko vsebnostjo zdravilnih sestavin, ki jih vgrajujemo v ustrezne farmacevtske oblike. Hkrati se razvijajo tudi različne kromatografske tehnike (npr. HPLC in GC), ki z vse zmogljivejšo opremo omogočajo specifično in selektivno vrednotenje posameznih sestavin rastlinskega izvora v vgrajenih pripravkih in v končnem izdelku.Med preskuse končnega izdelka mora biti vključeno tudi preskušanje splošnih lastnosti izdelka v skladu z zahtevani Evropske farmakopeje za farmacevtske oblike.
Opisati je treba preskuse, na podlagi katerih je bil določen rok uporabnosti zdravila, in priporočene pogoje shranjevanja. Vsi postopki izdelave in preskušanja morajo biti validirani.

Pomembno se je zavedati, da so izdelki, ki vsebujejo enako rastlino, med seboj lahko zelo različni in jih med seboj ni mogoče zamenjevati, razen če ni ugotovljeno, da imajo enake ali zelo podobne specifikacije."

V Vitalmonu se zavedamo, da je zdravje posameznika največja življenjska dobrina, zato delujemo z največjo mero odgovornosti in znanja. V tesnem stiku s proizvajalcem ves čas preverjamo in usklajujemo svoja znanja in izkušnje. Naš proizvajalec Laboratorij 3 Chenes ves čas tesno sodeluje z CNRS - francoskim nacionalnim raziskovalnim centrom in INSERM - francoskim nacionalnim inštitutom za zdravje in medicinske raziskave. Zaradi lastnega tehnološkega laboratorija rastlinskih izvlečkov in ekipe za raziskave in razvoj, tako nadzira celotno proizvodnjo verigo, od same izbire surovin do distribucije končnih produktov.

Njihov interes po varovanju okolja, ob spoštovanju naravnega ravnovesja, notranje vrednosti in tehnološko znanje, omogočajo izdelavo izključno visokotehnoloških in kakovostnih produktov. V lasti imajo svoj laboratorij za ekstrakcijo rastlin: LTEV (Laboratoire Technologique d’Extraction Végétale – Tehnološki laboratorij za ekstrakcijo rastlin), ki jim omogoča garancijo na standardizirana sredstva in najučinkovitejše odmerke.

Vsa naša dopolnila, so klinično testirana in zagotavljajo varno izkušnjo za uporabnika. Med opozorili in kontraindikacijami navajamo najbolj precizna navodila saj nam je, kot že povedano, zdravje posameznika, poleg zadovoljstva, naša edina prioriteta. Vedno smo na voljo tudi za svetovanje in posvet. Seveda pa ne glede na znanje in izkušnje, nikoli ne želimo prestopiti svojih kompetenc. Diagnoz ne postavljamo, kot tudi ne zdravimo. Lahko pa vam pomagamo pri lajšanju zdravstvenih težav ter počutja, na naraven način, ki ni škodljiv ali celo nevaren za vaše zdravje.

V našem asortimaju tako najdete popolnoma naravna in prečiščena prehranska dopolnila, kot je linija Aromicell'R - ta združuje le rastlinske izvlečke in eterična olja. Do malce manj prečiščenih, ki pa so še vseeno sestavljena iz naravnih sestavin in rastlinskih izvlečkov, a vsebujejo nekaj stabilizatorjev in polnil. Ker se zavedamo, da vse več ljudi išče popolnoma prečiščena dopolnila, se bomo potrudili, da razširimo našo ponudbo prav na tem področju.

Če povzamem, je trg prehranskih dopolnil podoben vsem ostalim. Najbolj učinkovita zaščita pred neustrezno izbiro je žal edino le znanje. Morda tudi slepo zaupanje, ki pa se lahko izkaže, kot neustrezno. Zdravje je naša največja dobrina, zato bodimo odgovorni do njega ne le v smislu dopolnil ali morebiti zdravil. Zdravje se prične s hrano, ki jo nudimo svojemu telesu, z skrbjo za nemoteno delovanje našega gibalnega aparata in z ravnovesjem v vsakdanu. 


Izdelava spletne trgovine Degriz
© 2021 Vitalmon. Vse pravice pridržane.