Bodite obveščeni

Spomladansko razstrupljanje jeter - je res potrebno?

Pomlad je čas, ko se skupaj z naravo prebudimo iz zimskega "spanca" in začnemo z aktivnostmi, ki nas vrnejo nazaj v življenje in radost. Mnogo ljudi se spomladi odloči za nek režim prehrane ali razstrupljanja, ki poskrbi za večjo pretočnost telesa in boljšo energijo.

Tudi sama se vsako leto lotim neke vrste razstrupljanja. Prej sem več 10 let to delala z glino (ki sem jo pila 3x po tri tedne), letos pa sem se odločila za 40 dnevni post po tradicionalni kitajski medicini. Zase lahko rečem, da mi vsak tak aktiven doprinos podari boljšo samopodobo, boljšo energijo in počutje, nenazadnje pa krepim tudi svoje zdravje, glede na to, da mi izredno učinkovito služi tudi v najbolj grozečih obdobjih, ki smo jih še do nedavnega doživljali.

Letos sem ob razstrupljanju naredila še kuro z Aromicell'R bioampulami za razstrupljanje jeter.

 

Kaj pa naša jetra?

Naša jetra predstavljajo enega od naših najbolj pomembnih filtrov našega telesa, saj so odgovorna za čiščenje krvi, odstranjevanje toksinov iz telesa, pretvorbo hranil v energijo ter shranjevanje vitaminov in mineralov. Jetra ne bolijo. Po navadi se težave z jetri najprej pokažejo na primanjkljaju v naši energiji, ki lahko kasneje privede do slabega počutja in stalne utrujenosti. Največji škodljivci našim jetrom so alkohol, tobačni izdelki, predelana hrana (ki je polna soli in sladkorjev), sladkor, stres...

Znaki, ki lahko kažejo na jetrno preobremenjenost:

  • upočasnjena, slabša prebava
  • slabost
  • stalna prisotnost tekočega blata
  • dolgo trajajoča utrujenost
  • kožne nepravilnosti, akne
  • mišična oslabelost

Veliko lahko naredimo že z izbiro ustrezne prehrane, ki krepi delovanje naših jeter!

Avokado, paradižnik in špinača: avokado je bogat z glutationom – snovjo, ki je prisotna v našem telesu in deluje, kot močan antioksidant. Njegova funkcija je zaščititi celice pred oksidacijo in pomagati pri razstrupljanju našega telesa pred težkimi kovinami. Tako, kot tudi paradižnik in špinača, spodbuja proizvodnjo jeter in prebavnih encimov ter delovanje jeter.

Rdeča pesa in korenje: oba sta bogata z glutationom. Uživanje teh dveh živil, bogatih s flavonoidi in beta-karotenom, pomaga jetrom, da se regenerirajo in opravljajo svojo čistilno vlogo.

Šparglji: zahvaljujoč diuretični funkciji pomagajo pri procesu čiščenja, tako da aktivirajo funkcije jeter in ledvic, ki odstranjujejo toksine.

Zelena listnata zelenjava: Zelena zelenjava je izjemno bogata s klorofilom. Slednji je sposoben absorbirati toksine iz okolja in očistiti kri iz težkih kovin.

Kapusnice: (npr. brokoli, zelje, kalčki, redkev): Uživanje brokolija in cvetače poveča proizvodnjo encimov glukozinolata v telesu, kar pomaga pri izločanju škodljivih toksinov.

Jabolka: Jabolka, bogata s pektinom, olajšajo proces čiščenja jeter. Za razstrupljanje jeter se priporoča tudi ekološki jabolčni sok.

Citrusi: Citrusi so še en vir glutationa, bogatega z vitaminom C in antioksidanti. Spodbujajo proizvodnjo encimov za razstrupljanje jeter in žolča ter izboljšajo proces čiščenja jeter. Uživanje citrusov je priporočljivo tudi za pomoč pri prebavi, razgradnji maščob in aktiviranju diuretične funkcije (odvajanja vode iz telesa).

Želiš še dodatno podpreti delovanje svojih jeter?

HEPATOXIN® pomaga vzdrževati delovanje jeter in krepi različni metabolizem našega telesa: energijski, prebavni, imunski. Njegova optimalna kombinacija aktivnih sestavin prispeva k zdravju in zaščiti jeter:

[video width="1080" height="1080" mp4="https://www.vitalmon.si/wordpress/wp-content/uploads/2022/04/Hepatoxin-vitalmon.mp4"][/video]

• ROŽMARIN
Evropska komisija in ESCOP priznavata notranjo uporabo rožmarina za lajšanje želodčnih motenj. ESCOP tudi priporoča uporabo rožmarina za izboljšanje delovanje žolča in jeter. Zahvaljujoč bogati vsebnosti fenolnih spojin, še posebej flavonoidiov (diosmetin, genkwanin), je rožmarin je rožmarin hkrati holagog, holeretik in diuretik. Zato spodbuja delovanje žolčnika, tako da aktivira izločanje žolča in pospešuje njegovo izločanje. Tako se priporoča pri kroničnem vnetju žolčnika, pogosteje pa pri težavah s prebavo maščob, ki jih spremljata zaspanost in težnost po obroku.

• SEMENA GRENIVKE
Grenivkina semena vsebujejo bioflavonoide in limonoide. Limonin je glavni limonoid v grenivki. Imajo antioksidativno aktivnost. Izvleček grenivkinih semen ima širok spekter delovanja. Deluje na približno 800 kolonijah bakterij in virusov, približno 100 kolonijah gliv in veliko število enoceličnih parazitov.

• DESMODIJ
Njegovi saponozidi so odgovorni za njegovo hepatoregulacijsko delovanje. Klinična študija, opravljena na moških s hepatitisom B v bolnišnici v Bamaku v Maliju je pokazala, da učinkovita uporaba desmodija vodi do hitrega zmanjšanja bilirubina (nenormalno zvišanje bilirubina v krvi odraža disfunkcijo jeter in žolčnika in povzroči zlatenico).

• PEGASTI BADELJ
Pegasti badelj se uporablja za boj proti se uporablja za boj proti prebavnim motnjam, boleznim jeter in žolčnika. Silimarin, ki ga vsebuje mlečni badelj, je zelo učinkovita snov za zaščito jeter. V tradicionalni medicini se uporablja za preprečevanje in zdravljenje različnih bolezni jeter: hepatitisa, ciroze, žolčnih kamnov, zlatenice in poškodb jeter zaradi strupenih snovi. Po mnenju zdravnikov, ki ga uporabljajo v svoji praksi, lahko silimarin regenerira poškodovano jetrno tkivo in ščiti jetra pred učinki naravnih (glive, alkohol itd.) ali sintetičnih (topila, zdravila ipd.) toksinov.

• ČRNA REDKEV
Evropska komisija je odobrila uporabo soka črne redkve za zdravljenje dispepsije, ki je posledica slabe cirkulacije žolča, saj spodbuja peristaltične gibe črevesja in deluje na žolčevode, hkrati pa pospešuje izločanje žolča in skrbi za dobro prebavo.

• BROMELAIN
Dognano je, da je bromelain učinkovit pri lajšanju vnetij in bolečin, ter pospešuje celjenje ran. Novejša študija pa dokazuje močno protivnetno delovanje bromelaina, brez stranskih učinkov. Bromelain se uporablja kot analgetik. Bromelain selektivno zavira prostaglandine v spodnjem toku in zmanjša sintezo vnetnih citokinov in vitro, zaradi česar deluje, kot močno protivnetno sredstvo. Z zmanjšanjem IL-8 bo zmanjšal migracijo levkocitov na mesto vnetja. Poleg tega bromelain z zaviranjem pro-vnetnih citokinov zmanjša sintezo prostaglandinov in levkotrienov. Posledično zavira ogromen pretok nevtrofilcev na mesto vnetja. Preprečuje nastanek edema. Z enostavnim omejevanjem pretoka belih krvnih celic na mesto vnetja bromelain upočasni vnetno reakcijo.

• HOLIN BITARTRAT
Holin je dolgo veljal za vitamin skupine B, leta 1998 pa je bil priznan kot bistveno hranilo. Uporablja se za sintezo lecitina (ali fosfatidilholina), bistvene sestavine celičnih membran in sestavine žolča, ki spodbuja prebavo lipidov.

• ARTIČOKA
Artičoka, ki se že dolgo uporablja proti zlatenici, je danes postala eno izmed specifičnih rastlin za krepitev delovanja jetra. Ima tri temeljne lastnosti: je holeretik (spodbuja nastajanje žolča), holagog (lajša evakuacijo žolča v črevesje) in diuretik (stimulira eliminacijo tekočin).
Artičoka je dragocena pri vseh boleznih jetrnega izvora, ESCOP priporoča uporabo listov artičoke proti prebavnim bolečinam in težavah, povezanih z jetri in žolčnikom.

• BETAIN
Betain prispeva k normalni presnovi homocisteina. Homocistinurija je genetska motnja, pri kateri gre za nezmožnost presnove homocisteina (aminokisline) v cistein, kar povzroči kopičenje homocisteina v krvi in urinu. Betain je uporaben tudi pri prebavnih motnjah, pri težavah z jetri in slediti dieti, ki je namenjena znižanju ravni trigliceridov v krvi (lipidov prisoten v krvi). Občasno se predlaga za zaščito jeter alkoholikov.

• LIPA
Lipa vsebuje dva kumarina (vključno s fraksozidom) in flavonoide. Ta sestava ji daje zanimive čistilne lastnosti: olajša delovanje ledvic in prebave, ter izločanja blata. Kot holeretik in holagog, spodbuja delovanje žolčnika, pospešuje izločanje žolča in zagotavlja učinkovito prebavo. Je hepatobiliarni antispazmodik: ima lastnost, da blaži krče Oddijevega sfinktra. Zdravi dispeptične motnje, kot so epigastrična napihnjenost, aerofagija, napenjanje in slabost.

• N-ACETIL CISTEIN (NAC)
V severnoameriških bolnišnicah, prevelike odmerke paracetamola ali acetaminofena (Tylenol), rešujejo z intravensko aplikacijo NAC, da preprečijo morebitne poškodbe jeter. Uporaba NAC pomaga povečati količino zaščitne spojine, imenovane glutation (GSH), v telesu. Ker telo uporablja glutation za zaščito celic pred poškodbami, je verjetno, da NAC nudi zaščito pred zastrupitvijo z drugimi zdravili, s povečanjem endogene sinteze glutationa.

• LIMONA
Limona vsebuje veliko hranilnih snovi in ima priznane koristi za zdravje. Nudi močno protibakterijsko in protivirusno delovanje. Zelo učinkovita je tudi pri spodbujanju imunskega sistema. Limona se pogosto uporablja v dietah, saj je njen sok dobro prebavljiv in je zaradi holeretičnega in holagogičnega delovanja dobro čistilno sredstvo za jetra.

•  E VITAMIN 
Eksperimentalna študija, v kateri so sodelovali znanstveniki iz Cleveland Clinic Foundation in Cornell University, je pokazala, da lahko E vitamin prepreči kopičenje maščob v jetrih, povezanih z debelostjo in prekomerno telesno težo. E Vitamin lahko prepreči razvoj nealkoholnega steatohepatitisa (NASH).

• SELEN
Selen in zlasti selenoproteini ščitijo celice pred oksidativnim stresom (proizvodnjo prostih radikalov kisika) in vnetji.

 

✓ ČIŠČENJE, RAZSTRUPLJANJE, ZAŠČITA CELIC
✓ OKREPLJENI PRESNOVNI PROCESI (ENERGIJA, PREBAVA, IMUNSKI SISTEM)
✓ 13 VISOKO ODMERNIH AKTIVNIH SESTAVIN
✓ 30-DNEVNI OBNOVLJIVI PROGRAM


Izdelava spletne trgovine Degriz
© 2021 Vitalmon. Vse pravice pridržane.