Bodite obveščeni

Ajda - zakladnica hranil!

Z vstopom v pomlad, so se tudi naše potrebe po hranilih malce spremenile. Ni več potrebe po močni kalorični hrani, ki nas je krepila v bolj mrzlih mesecih. Na naše krožnike lahko povabimo barvitost in lahkost hitro prebavljivih žit, stročnic in sveže zelenjave, ki jo je sedaj v izobilju.

Ajdovo kašo sem se v zadnjih letih večkrat skuhala, a nikoli ni bila tako dobra in okusna, kot je bila tista, ki sem si jo na vsake toliko naročila v bližnji restavraciji. Nekega dne sem kuharja te restavracije vprašala v čem je trik? In zaupal mi je, da prav v namakanju!

Namakanje ajdove kaše:

Dandanašnja kulinarika se je malce prilagodila hitremu tempu našega življenja. Nekatere stvari smo izboljšali, pri drugih pa ne ravno. Ena od teh stvari je tudi predhodno namakanje stročnic, žit in semen.

Pred časom je večina ljudstev žita in stročnice namakala ali fermentirala, preden so jih uporabili za kuhanje in peko. Ponekod v nekaterih državah to še zmeraj počnejo (Indija, Kitajska...) Razlog za koristnost omenjenega početja je razgradnja fitinske kisline, ki je naravno prisotna v večini žit in stročnic in s svojo prisotnostjo v črevesju onemogoča absorpcijo mineralov.

Fitinska kislina je prisotna v številnih rastlinah, kjer predstavlja glavno obliko zaloge fosforja. V večjih količinah jo najdemo v semenskih ovojnicah nekaterih žit in v kličnih listih stročnic, kjer predstavlja zalogo energije za mlado kalečo rastlino. Zaradi svoje kemijske sestave ima fitinska kislina močno povezavo z minerali kot so kalcij, železo in cink, pri čemer se tvorijo soli – fitati, ki se v našem telesu slabo absorbirajo.

Vsa žita, razen rjavega riža, ajde in prosa, je treba namakati 12-24 ur. Ajda, rjavi riž in proso imajo nizko vsebnost fitinske kisline in potrebujejo le 7 ur namakanja.

Po mojih praktičnih izkušnjah pa ajdovi kaši ekološke pridelave zadostujejo tudi že približno 4 ure namakanja. Te kaše potem ne kuham več. Jo le prepražim, skupaj z ostalo zelenjavo, ki jo želim dodati v jed.

 

Ajdova kaša je pravo superživilo!

Ajdova kaša vsebuje celo paleto makro in mikrohranil. S 100 grami ajdove kaše zadostimo dnevnim potrebam po:
14,2 % beljakovin,
10 % maščob,
15,3 % ogljikovih hidratov,
tretjini vitamina E,
slabi tretjini potreb po fosforju in bakru,
polovici potreb po magneziju in
57 % po železu.
V manjših deležih pa tudi potrebam po ostalih vitaminih in mineralih.
Ajda tudi ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za ljudi z preobčutljivostjo na gluten.
Prehrana, ki je obogatena z ajdo, je v mnogih primerih zaslužna za zmanjšanje tveganja visokega holesterola in visokega krvnega pritiska. Raziskave so pokazale tudi, da ljudje, ki pogosto uživajo ajdo, v telesu vsebujejo več zdravega holesterola, hitrejši krvni obtok in nižji krvni pritisk.
Njeni pozitivni učinki na telo so široki in raznoliki. Ajda med drugim vsebuje tudi veliko flavonoidov, ki delujejo predvsem protivnetno in protibiotično in krepijo imunski sistem telesa ter mu dajejo moč, da se bori proti napadalcem, saj delujejo tudi kot antioksidanti.

Kako jo pripraviti, da bo okusna in zdrava?

Za 2 osebi potrebujemo:
  • 100 g suhe ajdove kaše (ki jo predhodno namočimo v 2x količino vode, vmes vodo vsaj 2x zamenjamo)
  • sezamovo ali repično olje
  • sezonska zelenjava po izbiri: por, čebula, mlada čebula, paprika, korenje, brokoli, cvetača, špinača, gobe... (kar vam srce poželi)
  • začimbe po izbiri: poper, sol, sladka paprika, šetraj, timijan, bazilika...
  • zelišča po izbiri, če želiš.
Najbolje je, če jo namočimo večer prej. Potem imamo zjutraj že pripravljeno ajdovo kašo. Če želite jo lahko še malce dodatno pokuhate. Jaz jo le oplaknem z vrelo vodo, ko je že v cedilu, saj mi je všeč, da je njena tekstura čvrsta a ne trda.
Poljubno zelenjavo dobro operemo in jo narežemo na male koščke, saj je ne bomo nič kuhali. Jaz si najpogosteje izberem por, brokoli, cvetačo, korenje, špinačo in zeleno. Korenje narežem kar na lupilnik za krompir in nato na trakce, da ni pretrdo.
Na ponev dodamo sezamovo olje (ki prenese visoke temperature do 230°C) in na njem najprej na hitro popražimo por (lahko tudi čebulo), potem pa mu dodamo še vso preostalo zelenjavo in tudi to na hitro popražimo.
Dodamo malce začimb, po izbiri. Jaz po navadi dodam: sladki papriko, občasno čili, šetraj, poper in sol.
In nato v ponev dodamo še ajdovo kašo. Celotno jed homogeno premešamo in jo po želji okrasimo s svežimi listi peteršilja, bazilike ali timijana.
Jaz imam rada suho ajdovo kašo, zato ji tekočin ne dodajam. V kolikor bi želeli jed narediti bolj močnato ji lahko med praženjem dolivate jušno osnovo ali smetano za kuhanje (vendar po tem ne bo več tako zelo zdrava oziroma nizko kalorična).
Dober tek! :)
Ajdova kaša, na tak način, je primerna za takojšnje uživanje. Lahko pa jo zapakirate in jo pojeste kasneje - v službi, na poti, v naravi. :) Le na pribor ne pozabite! :D

 


Izdelava spletne trgovine Degriz
© 2021 Vitalmon. Vse pravice pridržane.